Skip links

Μένουμε ασφαλείς με τις προσωπικές μας συσκευές

Όλη μας η καθημερινότητα πλέον, περνάει μέσα από το κίνητό μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε τον τρόπο χρήσης, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε και τους υπερσυνδέσμους (links) που ακολουθούμε. Παλαιότερα ήταν ευκολότερη η παραβίαση των προσωπικών συσκευών. Σήμερα αποτελεί εξειδικευμένη και δύσκολη διαδικασία η παραβίαση των προσωπικών συσκευών. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι εάν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να πλήξει μία συσκευή, θα πρέπει να αφιερώσει αρκετό χρόνο και χρήμα. Ένα κακόβουλο λογισμικό (Pegasus, Predator, κλπ) έχει δυνατότητα εκτέλεσης σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα (windows, android, iOS), ανάλογα με το σκοπό του αποστολέα σε συνδυασμό με τη συσκευή του αποδέκτη. Ενδεικτικά, σκεφτείτε ότι μετά την εγκατάσταση του, μπορεί να βλέπει, να ακούει και να χειρίζεται εφαρμογές και δυνατότητες (κάμερα, αισθητήρες, τοποθεσία, κλπ) μαζί με εσάς, να επεμβαίνει δηλαδή στην προσωπική σας ζωή, όσο κανείς άλλος, χωρίς να το γνωρίζετε. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι αρκετά εξελιγμένος και είναι αρκετά δύσκολος ο εντοπισμός μέσα από την καθημερινή χρήση, αν σκεφτούμε τη ραγδαία εξέλιξη στην ταχύτητα απόκρισης των συσκευών. Επιπλέον, η επικοινωνία του κακόβουλου λογισμικού, τις περισσότερες φορές επιτυγχάνεται μέσω κρυπτογράφησης, ωστε ακόμα και να εντοπιστεί από το νόμιμο κάτοχο, να είναι σε θέση να γνωρίζει όσο το δυνατό λιγότερες πληροφορίες για τους δράστες.

 

Έχουν χακάρει και παρακολουθούν το κινητό μου;

Αποτελεί ένα ερώτημα που μας κάνουν αρκετά συχνά. Για να απαντήσουμε αρχικά θα πρέπει να έχουμε μία αρχική επικοινωνία ώστε να μας εξηγήσετε τί ήταν η τί είναι αυτό που σας ανησυχεί σχετικά με την ασφάλεια τουτ κινητού σας ή της συσκευής σας. Στη συνέχεια, εφόσον υπάρχει κάτι ανησυχητικό, θα χρειαστεί να προβούμε σε τεχνικό έλεγχο της συσκευής σας, ώστε να εντοπιστεί τυχόν κακόβουλο λογισμικό. Σε περίπτωση που η συσκευή σας όντως έχει μολυνθεί, θα εξάγουμε και θα σας παραδώσουμε αναλυτική αναφορά με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το είδος του λογισμικού, ημερομηνία και ώρα μόλυνσης, ηλεκτρονικά ίχνη που ενδεχομένως έχουν παραμείνει στη συσκευή και οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό να εξαχθεί, ώστε να είναι διαθέσιμα και να τα  προσκομίσετε στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές για την περαιτέρω διερεύνηση. Κάποια ενδεικτικά σημάδια είναι:

  • Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απόκριση του κινητού
  • Μικρότερη αυτονομία μπαταρίας
  • Εμφάνιση άγνωστων εγκατεστημένων εφαρμογών στη συσκευή
  • Αύξηση αναδυόμενων παραθύρων και διαφημίσεων
  • Αύξηση κατανάλωσης δεδομένων ή/και χρεώσεων κινητής τηλεφωνίας

 

Νομοθεσία

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις κυριότερες ισχύουσες διατάξεις:

  • Άρθρο 292Α Π.Κ “Εγκλήματα κατά της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών”
  • Άρθρο 292Β Π.Κ “Παρακώλυση λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων”
  • Άρθρο 370Α Π.Κ “Παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας”
  • Άρθρο 370Β Π.Κ “Παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα”
  • Άρθρο 370Γ Π.Κ “Παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα”
  • Άρθρο 370Δ Π.Κ
  • Νόμος 4624/2019 : Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων [Εφαρμογή Κανονισμού GDPR στην Ελλάδα]

Με την ομάδα μας συνεργάζονται εξειδικευμένοι δικηγόροι που ασχολούνται με τα αδικήματα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ρωτήστε μας, να σας προτείνουμε εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο, ανάλογα με την περίπτωση που σας απασχολεί.

 

    This website uses cookies to improve your web experience.